Αντιμετώπιση προβλημάτων σπονδυλικής στήλης με μη χειρουργικές θεραπείες

Η πλειοψηφία των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με φυσιοθεραπεία και παυσίπονα. Ακόμα και αν αυτά αποτύχουν υπάρχουν σήμερα μη χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο στην μέση ή στο πόδι, πριν κάποιος φτάσει στην λύση του χειρουργείου. Οι ενέσεις στεροειδών σε συνδυασμό με τοπικό αναισθητικό, καθώς και η καταστροφή με ραδιοκύματα των νεύρων μιας άρθρωσης, είναι παραδείγματα μη επεμβατικών μεθόδων αντιμετώπισης του πόνου.

Η χρόνια οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε εκφύλιση των μικρών αρθρώσεων (facet joints) της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ραδιοσυχνότητες (radiofrequencies), οι οποίες προκαλούν θερμότητα και καταστρέφουν τα μικρά νεύρα των αρθρώσεων αυτών υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο για την σωστή τοποθέτηση της βελόνας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ανακούφιση του ασθενή από τον πόνο στην μέση. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στο μπλοκάρισμα ενός νεύρου με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη.

Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά, χωρίς τομές και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά στο σπίτι του και στην εργασία του.

Scroll to Top