Δισκοκήλη αυχενικής μοίρας – πρόσθια αυχενική δισκεκτομή

Η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, που συνήθως προκαλεί πόνο στον αυχένα και το χέρι σε ανθρώπους ηλικίας συνήθως 30 – 60 ετών. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην πίεση από τον παθολογικό δίσκο στο σύστοιχο αυχενικό νεύρο. Η πίεση αυτή μπορεί επίσης σε προχωρημένα στάδια να προκαλέσει μούδιασμα, αδυναμία (παράλυση) του χεριού και τραυματισμό του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια).

Η αρχική αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά με ανάπαυση και αποχή από την εργασία με σκοπό τον περιορισμό των κινήσεων του αυχένα καθώς και με αντιφλεγμονώδη-αναλγητική αγωγή. Η εκλεκτική νευρική διήθηση με τοπικά αναισθητικά και κορτικοειδή (infiltrations) μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των έντονων αρχικών συμπτωμάτων.
Ο ασθενής είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που η συστηματική συντηρητική αγωγή δεν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα ή εμφανίζει νευρολογική συμπτωματολογία (αδυναμία στο χέρι). Εξαίρεση αποτελούν οι ασθενείς με αυχενική μυελοπάθεια οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται χειρουργικά ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν κλινική συμπτωματολογία.

Η επέμβαση γίνεται με μια μικρή τομή 2-3 εκ. στην τραχηλική χώρα. Η προσπέλαση γίνεται χρησιμοποιώντας την ανατομική δίοδο ανάμεσα στην καρωτίδα και την τραχεία μέσω ατραυματικής οδού και ο παθολογικός δίσκος αφαιρείται με την βοήθεια του μικροσκοπίου. Σε περίπτωση που η παθολογία του ασθενούς το επιτρέπει, αντικαθιστούμε ο παθολογικός δίσκος αντικαθίσταται με έναν νέο τεχνητό (αρθροπλαστική) με αποτέλεσμα να διατηρείται η κινητικότητα της αυχενικής μοίρας. Εναλλακτικά, τοποθετείται ειδικός κλωβός με οστικό μόσχευμα.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα και λαμβάνει εξιτήριο την επομένη. Η επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες γίνεται μετά από περίπου 3-4 εβδομάδες.

Scroll to Top